19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Miss Saigon

24 november 1996
Miss Saigon van Alain Boublil
Richard Maltby
Gezelschap: Joop v.d. Ende Theaterproducties b.v.
Regie: Ryan, Matthew
Rol: de Regelaar
Met o.a.: Stanley Burleson, Tony de Neef, Linda Wagemakers e.v.a

Klikt u hier om Willem Nijholt het lied 'The American Dream' uit de musical te zien vertolken.


Tony Neef, Willem Nijholt en Stanley Burleson. Fotograaf onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland


Foto Mark Douet. Collectie Theater Instituut Nederland

Uit de pers:
* 'Ja, ik ben de oude rot, het oude circuspaard. Toen Joop van den Ende mij anderhalf jaar geleden polste voor deze rol heb ik gezegd: 'Natuurlijk wil ik deze rol spelen, maar ik vind mezelf er te oud voor'. Ik ben 62.
bron: Jan Rijsdam, 'Het oude circuspaard trekt Miss Saigon', Haarlems Dagblad, 23.11.1996

* De debuterende Linda Wagemakers en Tony Neef leggen met klinkende stemmen en geloofwaardige gestiek alle vereiste pathos in hun rollen. En in de overtreffende trap geldt datzelfde voor Willem Nijholt, die zijn hele hebben en houwen meebrengt voor de rol van de Vietnamese regelaar, de opportunistische allemansvriend die slijmt, smeekt en sjachert om een visum voor zijn gedroomde Amerika, want alles is beter dan te blijven behoren tot 'dit ras dat alleen denkt aan rijst'. Dwars door 's mans natuurlijke charme en zijn lichtvoetigeelegantie flonkert vervaarlijk de wanhoop van de oosterling die westerling wil worden, en Nijholt doet dat subliem: als een kater die elk moment zijn klauwen kan uitsteken.
bron: Henk van Gelder, 'Getrouwe kopie van Miss Saigon vlekkeloze show', NRC, 25.11.1996

* Overal in de wereld ziet de musical er precies hetzelfde uit, maar de individuele artiesten kunnen daar hun eigen kleur aan geven. Willem Nijholt doet dat in deze Nederlandse versie door een superieure invulling te geven aan de rol van de Engineer, hier de Regelaar geheten. Nijholts aanwezigheid in deze productie is van immens belang; met zijn ervaring en vakmanschap voert hij het grotendeels prille talent mee naar een hoog niveau.
bron: Hein Janssen, 'Nijholt voert Miss Saigon naar hoog niveau', De Volkskrant, 25.11.1996

* Willem Nijholt maakt met het nummer 'The American Dream' zeven minuten theater van ongekende klasse. Hij is de elegante sjoemelaar, de verdorven Regelaar die uit andermans ellende iets voor eigen gewin weet te halen. Nijholt speelt die rol als een samenvatting van zijn hele oeuvre en geeft hiermee Miss Saigon een extra dimensie.
bron: Hein Janssen, 'Nijholt voert Miss Saigon naar hoog niveau', De Volkskrant, 25.11.1996

* Een ware sensatie op toneel is Willem Nijholt in de rol van de regelaar, zo'n beetje de rode draad van de show. Nijholt kan bogen op een jarenlange ervaring, maar heeft desondanks moeten zwoegen om van deze pooier annex sjacheraar een overtuigend personage te maken. Daar slaagt hij met verve in.
bron: Martin Hermans, 'Miss Saigon: 100 procent en toch niet af', Haarlems Dagblad, 25.11.1996

* Een sterk punt is dat de koppelaarsrol uit Butterfly hier is uitgewerkt tot de figuur van de Regelaar - het prototype van de ritselaar die, als Mutter Courage, uit elke oorlogssituatie geld weet te slaan. Deze rol geeft aanleiding tot twee songs die smeuiig en geraffineerd klinken, tenminste als ze op het niveau worden vertolkt waarop Willem Nijholt ze weet te tillen.
bron: Hans van den Bergh, 'Geen fluitbare melodie te bekennen', Het Parool, 25.11.1996

* (...) een gladde, louche, weinig scrupuleuze figuur die de Regelaar wordt genoemd. Een topprestatie van de 62-jarige Willem Nijholt, zoals hij van deze half-Europese, half-Aziatische man met al zijn streken neerzet. De souplesse en de energie van Nijholt vormen belangrijke pijlers van deze Miss Saigon omdat ze bepalend zijn voor het tempo van de voorstelling en haar behoeden voor al te veel zwaarte. Voor zijn speelse vertolking van het lied American Dream, een van de hoogtepunten, kreeg hij terecht een ovatie.
bron: Ruud Kuyper, 'Nijholt houdt Miss Saigon in balans', Algemeen Dagblad, 25.11.1996

* Willem Nijholt speelt 'de regelaar': zo'n sjacheraar en meeloper die zich in oorlogssituaties berekenend door elke moeilijke situatie heen manoeuvreert. Nijholt is inmiddels 62 jaar, maar oogt vitaal en energiek, is nog altijd voortreffelijk bij stem en draagt de productie met zijn enorme vakmanschap en theaterervaring.
bron: Frank Verhallen , 'Miss Saigon is groots', Trouw, 26.11.1996

* (...) de Londense oerproduktaarvan is deze Nederlandse productie op alle fronten een kopie, zoals contractueel verplicht. De enige afwijking is de kwaliteit, want die reikt veel hoger dan de voorgeschreven norm.
bron: Frank Verhallen , 'Miss Saigon is groots', Trouw, 26.11.1996

* Bovendien trok Willem Nijholt als de Regelaar de nieuwsgierige ogen naar zich toe. Zou hij het als deze personificatie van de opportunist-door-de-eeuwen-heen weer net zo goed doen als iedereen verwachtte? Beter! Hij was kwaadaardig, grappig en af en toe nog ontroerend ook, prachtig kruiperig en tegelijkertijd elegant van motoriek. Ook zijn zangstem klonk als een klok.
bron: Annemarie Oster, 'Totale overgave', Haagsche Post, 29.11.1996

* Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het duo Boublil & Schönberg hun eigen dramaturgie niet vertrouwden. Dus hebben ze een verteller geintroduceerd: de almaar sjacherende nachtclubeigenaar De Regelaar. Hij houdt het rammelende verhaal bij elkaar. En ere wie ere toekomt: het is een godsgeschenk dat die rol in de Nederlandse versie wordt gespeeld, gezongen en gedanst door Willem Nijholt. Hij was in elk geval mijn lichtpunt, een diamant te midden van een verzameling nep-juwelen. Waar de rest van de cast niet verder komt dan een huilebalkerig soort soapseriespel, zoekt Willem Nijholt de meerwaarde, de vleugels. De allure waarmee hij tegen het eind van Miss Saigon de american dream bezingt, is in al zijn ongegeneerdheid van een on-hollandse schoonheid en schwung.
bron: Loek Zonneveld, 'Echt slecht', De Groene Amsterdammer, 18.12.1996

* (bij het uitkomen van de CD - red.) Als Paul van Vliet de eerste CD aan Willem Nijholt, alias de regelaar geeft, moet Nijholt iets van het hart. 'Ik krijg nu deze CD weer als eerste, omdat iedereen mij als hoofdrolspeler ziet. De musical heet niet voor niks Miss Saigon. De echte hoofdrol wordt gespeeld door Linda Wagenmakers. Wanneer dringt dat nou toch eens tot iedereen door? (typisch Willem nietwaar? - red.) Nijholt zegt dat hij zijn optreden in Miss Saigon gewoon als werk ziet. Toch moet de acteur bekennen dat hij de rol van de regelaar als een hoogtepunt van zijn carrière beschouwt.
bron: Sandra Put, 'Emoties Miss Saigon zijn eindelijk hoorbaar', Algemeen Dagblad, 12.4.1997
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040