19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Cabaret / Liedjesprogramma's


Affiche voor Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp. Collectie Theater Instituut Nederland
Na Aktie Tomaat was Willem Nijholt in een depressie geraakt. Hij dacht er serieus over een ander vak te kiezen en overwoog een cursus televisie-regie te gaan doen. Mede doordat Wim Sonneveld hem in 1970 vroeg voor zijn nieuwe programma, zijn derde one-man-show, keerde Nijholt's liefde voor het theater terug.

Op de vraag wie zijn favoriete cabaretier was, antwoordde hij: "Wim Sonneveld. Dan komt er een hele tijd niets en dan Kan en Hermans." (geciteerd uit: Jaap Koopmans, 'Willem Nijholt stéélt de Stunt-show', Het Vrije Volk, 10-01-1968)

De recensies voor Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp waren lovend en Nijholt werd 'een cabaretier van grote klasse' en 'een bijzondere aanwinst voor het cabaret' genoemd, 'zowel wat zijn stem, mimiek en beweging als wat zijn uiterst verzorgde presentatie betrof'. (Een straf van God: de carrière van Willem Nijholt, doctoraalscriptie UvA van Jürgen Theuns (Amsterdam 2004)

Nijholt zou zich verder ontwikkelen met cabaret en liedjesprogramma's, en kwam bijvoorbeeld in 1985 met zijn eigen solo-programma De Willem Nijholt Show, zoals Sonneveld hem al in 1970 had aangeraden te doen.

Cabaret en zang worden één van de vele disciplines die Willem Nijholt beheerst, naast zijn grote liefde toneel.

'Ik vind het jammer dat die disciplines in Nederland gescheiden blijven, dat ik de energie en ervaring die ik heb opgedaan in de musical en het cabaret niet voor het toneel kan aanwenden. (geciteerd uit: 'Hein Janssen, 'Als we niet meer spelen, zijn we vergeten', De Volkskrant, 5.9.1989)

maar:

"Toneelspelen blijft nummer één. Maar Sonneveld laat me dingen doen waar ik anders nooit aan toe kom. In het dansen hoef ik het elegante dat in mij is niet weg te dringen. Ik doe solo's, wervelende nummers vol muzikaliteit. Maar als acteur kom je in het cabaret niet aan je trekken. Je kunt het hoogstends wat integreren in je liedjes." (geciteerd uit: Jacques d'Ancona, Nieuwsblad van het Noorden, 18-02-1972)

Hieronder vindt u een overzicht van de cabaret- en liedjesprogramma's waarmee Willem Nijholt tussen 1971 en 2002 op het podium heeft gestaan.
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040