19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Film

Willem Nijholt werd geboren en groeide op in Indonesië. Zijn moeder was dol op dansen, zingen en de bioscoop. Met haar zag hij zijn eerste film, Little Miss Broadway uit 1938 met Shirley Temple. De bioscoopervaring op zich was indrukwekkend, maar Shirley Temple maakte hem tegelijk duidelijk wat hij later het liefst zou willen worden. In het boek Musicals in Nederland (Hilde Scholten, Warnsveld 2004) herinnert hij zich:

"En toen mocht ik voor het eerst van mijn leven mee naar de bioscoop. Ook daar zaten we in een donkere wereld, maar in plaats van miljoenen sterren tegen een oneindig zwarte achtergrond schitterde op een zilverwit doek slechts één ster: Shirley Temple. Ze speelde een weeskind dat door een stelletje werkeloze artiesten liefdevol was geadopteerd en ze woonden allemaal samen in een groot huis waar het een vrolijke boel was; in alle kamers werd muziek gemaakt en gezongen. (...) en voor je het wist zongen ze al een duet en toen... toen dansten ze samen, net als mammie en ik, maar met ratelende voeten, over spiegelgladde vloeren, trappen op en af, over balustrades en meubels, het hele huis door. Dat 'n kind net zo oud als ik dat allemaal kón. En op het eind was Shirley een grote ster in een Broadway show en iedereen had weer werk en zelfs die nare ouwe tang riep blij bravo! Onthecht stond ik na de film weer buiten in de drukte, in de felle tropenzon, alsof ik in een andere wereld was ontwaakt. Sprakeloos aan mammies hand beloofde ik mezelf dat ik ooit op 'n dag, óóit op 'n dag dát ook zou gaan doen. Nu wist ik het zeker. Wég slendang, niks stilstaan en weigen. Tappen!"

Willem Nijholt heeft zijn droom waar kunnen maken. Niet alleen leerde hij tappen en stond hij in het theater, hij werd ook filmacteur. Hieronder vind u een overzicht van de films waaraan Willem Nijholt vanaf 1971 zijn medewerking verleende.
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040