29|8|1933 - 1|12|2009
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ramses Shaffy

Over de samenwerking met Liesbeth List

Geen jaloezie

Zangeres Liesbeth List deed in 1963 auditie bij Ramses Shaffy voor zijn Shaffy Chantant. Halverwege het liedje dat ze zingt, vraagt hij haar op te houden. Hij heeft genoeg gehoord en gezien, ze mag meedoen. Sindsdien maakten ze samen vele voorstellingen en plaatopnames, en werden bovendien zeer goede vrienden.

"Liesbeth en ik hebben altijd heel goed kunnen samenwerken, omdat we artistieke geestverwanten zijn. We zitten op een zelfde golflengte en we vullen elkaar aan. We haalden beide onze successen zonder dat er ooit sprake was van jaloezie. We waren echt nooit jaloers. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat wij geen fysieke verhouding hadden, want hierin kan ik vreselijk jaloers zijn. Ik ben dan ook heel hypocriet. Van een ander verlang ik dan absolute monogamie, terwijl ikzelf wel ies anders mag proberen. Maar jaloezie speelde voor Liesbeth en mij nooit een rol. Daar was gewoon nooit aanleiding voor.

Liesbeth is mijn vrouw op het toneel, en omdat ik niet met een vrouw leef, vind ik het een verrukking. En dan maakt het niet uit dat zij getrouwd is of ik een vriend heb; dat is gewoon puur natuur."

Geciteerd uit: Kick van der Veer en Hilde Scholten, We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten (Amsterdam 1994)

 
Foto: onbekend. Collectie: Theater Instituut Nederland
Foto: onbekend. Collectie: Theater Instituut Nederland
 
Alleen in Ramses Shaffy
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040