19|12|1883 - 1|7|1939
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Louis Davids

Louis Davids

De 'artist' Louis Davids rond 1906.
De 'artist' Louis Davids rond 1906. Collectie Theater Instituut Nederland.
Louis Davids werd in 1883 in Rotterdam geboren als Simon David. Vader en moeder David waren kermisartiesten en namen de kleine Simon al vanaf zijn achtste mee om op te treden. Hij werd 'wonderkind' en 'miniatuurkomiek' genoemd en had veel succes.

Als tiener trad hij op als tingeltangel-artiest in kermiskroegen en koffiehuizen en ontplooide hij zich tot een veelzijdig artiest. In de eerste jaren van zijn loopbaan als volwassen artiest vormde hij een succesvol duo met zijn zus Rika en wisten ze in 1906 het tingel-tangel niveau te onstijgen.

Ze werden geëngageerd door de variété-directeur Frits van Haarlem, die toen Theater Carré in Amsterdam bespeelde. Samen met Van Haarlem zette Davids een revue op naar Engels voorbeeld: Koning 'kZiezoowat in Amsterdam. De revue werd een groot succes en vestigde de reputatie van broer en zus Davids.

Wanneer Rika na haar trouwen rond 1909 met haar echtgenoot naar Engeland vertrekt, volgt Louis, zeer tegen zijn zin, uiteindelijk toch het advies op van zijn vader om met zijn jongere zus Heintje (Henriëtte) samen op te treden. Ze hebben samen veel succes met hun revues.

De tien jaren van zijn leven die hij privé en zakelijk met de Britse componiste Margie Morris deelden, van 1913 tot 1922, leidden hem van het komische repertoire in de richting van het  meer beschaafde levenslied. Aan het eind van de jaren twintig sloot Davids met tekstschrijver Jacques van Tol een auteursrechtelijke overeenkomst waarbij Van Tol onder Davids' naam vrijwel alle teksten voor conférences en liedjes voor Davids schreef. De samenwerking bloeide gedurende heel Davids' Kurhaus-Cabaretperiode in Scheveningen (1931-1938), waar hij tot zijn dood directeur was. In de cabaret-revue-achtige programma's die hij daar tweewekelijks programmeerde gaf hij zowel jong talent als gevestigde grootheden een podium. De rijke en succesvolle carrière van Louis Davids duurde ruim vijftig jaar en leidde hem van kermiskroeg via Carré naar het Kurhaus. Toen hij op 1 juli 1939 aan de gevolgen van astma overleed, was hij slechts 55 jaar oud.
 • Biografie
  Hoe Louis Davids het van wonderkind op de kermis schopt tot theaterdirecteur van Rotterdamse Casino Variété-theater en het Kurhaus in Scheveningen.  
 • Repertoire
  Hier vindt u een overzicht van het kleinkunstrepertoire van de artiest Louis Davids, zijn platen en de films waaraan hij zijn medewerking verleende.  
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit het talent van Louis Davids blijkt.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u vier beeldfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland met een zingende Louis Davids.  
 • Volgens Louis Davids
  In de loop van zijn lange carrière is Louis Davids vaak geïnterviewd en nog vaker geciteerd in boeken en artikelen die ruim na zijn overleden verschenen.  
 • Volgens anderen
  Regelmatig hebben vakgenoten zich in de media over Louis Davids uitgelaten.   
 • Colofon
  Aan de website over Louis Davids werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Louis Davids, jaartal onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
Louis Davids, jaartal onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Louis Davids
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990