13 | 7 | 1937
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Kitty Courbois

Kitty Courbois

Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.
In 1960 studeert Kitty Courbois af aan de Arnhemse Toneelschool en maakt ze bij de Nederlandse Comedie haar debuut als kelnerin in Rhinoceros van Eugène Ionesco. Sinds die tijd speelt zij tal van grote theater-, televisie- en filmrollen. Voor haar rol in De getatoeëerde roos krijgt zij al tijdens haar eerste seizoen als professioneel actrice een nominatie voor de Colombina, de toneelprijs voor "beste vrouwelijke bijrol".

Kitty Courbois speelt na haar jaren bij de Nederlandse Comedie bij diverse gezelschappen, zoals bij Toneelgroep Baal in de voorstelling Nekrassov (1979) waarvoor zij de Colombina ook daadwerkelijk ontvangt. Tevens is ze te zien in vele films en televisieseries, zoals Het Gangstermeisje, Leedvermaak, Spijkerhoek, Baantjer en Gooische Vrouwen.

Sinds de oprichting van Toneelgroep Amsterdam in 1987 is Kitty Courbois aan het gezelschap verbonden. Zij speelt in talloze voorstellingen, waaronder Naar Damascus, Tragedie, Medea, Srebrenica!, Koning Oidipous en Hedda Gabler.

In 2010 ontvangt Kitty Courbois ter gelegenheid van haar vijftigjarig jubileum aan het Nederlandse toneel de Courbois-parel - een theaterprijs die zij te zijner tijd kan doorgeven aan een actrice van haar keuze - en het Ereteken van Verdienste van de Gemeente Amsterdam. In het seizoen van 2012-2013 zal ze te zien zijn in de voorstelling Parels van Poezië, waarin ze gedichten voordraagt.

Op deze website vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere actrice die in een interview met de Volkskrant van 23 januari 1992 zei: "Als ik niet speel, gaat het niet goed met me."

 • Biografie
  In deze biografie leest u meer over het leven van Kitty Courbois. Een meisje dat in eerste instantie een carrière in de muziek beoogde, maar uiteindelijk één van de beste studenten op de toneelschool werd.  
 • Repertoire
  Kitty Courbois heeft gedurende haar carrière toneel-, film- en televisierollen altijd succesvol weten te combineren. Op deze pagina's vindt u een overzicht.  
 • Video
  Uit de collectie van het Theater Instituut Nederland vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Kitty Courbois' talent laten zien:   
 • Volgens Kitty Courbois
  Kitty Courbois is in de loop van haar carrière vele malen geïnterviewd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.   
 • Volgens anderen
  Hieronder spreken enkele collega's / vrienden zich uit over het talent en vakmanschap van Kitty Courbois.   
 • Colofon
  Aan de website over Kitty Courbois werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Portret ca. 1980. Foto: Jutka Rona. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Portret ca. 1980. Foto: Jutka Rona. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Kitty Courbois
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050