19 | 6 | 1942 - 17 - 8 -2007
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Jos Brink

Jos Brink


Portret van Jos Brink, 1961. Collectie Theater Instituut Nederland.
"Theater is toch datgene waar je leven om draait, wat je er ook verder naast doet. Je vergeet alles. Je kunt doodziek zijn. Of vreselijk verdrietig. Je gaat op. Het is over. Het is je bestaan. Je levensdoel. Je geluk, of althans een groot deel daarvan. En zo'n musical draait dan twee jaar. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze twee jaar aan één stuk echt gelukkig zijn geweest. Theater is je anker."

Geciteerd uit: Afgeschminkt. 25 Jaar Jos Brink, Frank Sanders en Tekspierement van Paul van Ewijk (Kampen, 1995)

Deze website wil een zo volledig mogelijk overzicht bieden van het oeuvre van de artiest Jos Brink gedurende zijn bijna 50-jarige carrière in de schijnwerpers. Als zestienjarige jongen begon hij bij de Hoorspelkern op de radio, het was het begin van een carrière als cabaretier, zanger, presentator, schrijver en theatermaker. In augustus 2007 overleed hij op 65-jarige leeftijd. Op de site zullen met name zijn veelzijdigheid en liefde voor het vak worden belicht, maar er is ook zeker aandacht voor de persoon Jos Brink.

V.l.n.r. Frank Sanders, Lucie de Lange, en Paul van Ewijk bij de opening van deze website. Foto Roel Bogaards.
V.l.n.r. Frank Sanders, Lucie de Lange, en Paul van Ewijk bij de opening van deze website. Foto Roel Bogaards.

 • Biografie
  Als kind creëerde Jos Brink de tovenaar Pipolanto en gaf hij poppenkastvoorstellingen voor familie en klasgenootjes. Ook hield hij van lezen en luisterde hij graag naar de bijbelverhalen die op zondagsschool werden verteld.  
 • Repertoire
  Jos Brink oefende zijn vak van presentator/tekstschrijver/theatermaker/acteur/zanger uit op het toneel, voor televisie, radio en bij plaatopnames.  
 • Affiches
  Hier vindt u een aantal afbeeldingen van affiches uit de collectie van het Theater Instituut Nederland van voorstellingen waarin Jos Brink heeft opgetreden.  
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit de veelzijdigheid van Jos Brinks vakmanschap blijkt.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een aantal videofragmenten waarin Jos Brink de hoofdrol speelt.  
 • Volgens Jos Brink
  Jos Brink is vaak over zijn werk en drijfveren geïnterviewd. Zijn vakmanschap, energie, maar ook God, de kerk en homosexualiteit waren onderwerpen van gesprek.  
 • Volgens anderen
  Zo nu en dan hebben vakgenoten, bekenden en critici zich in de media over Jos Brink uitgelaten.  
 • Colofon
  Aan de website over Jos Brink werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Jos Brink in <i>De Jos Brink Show</i> (1970)
Jos Brink in De Jos Brink Show (1970)
 
Alleen in Jos Brink
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040