19 | 04 | 1925 - 17 | 7 | 2011
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Johnny Kraaijkamp

Theater


John Kraaijkamp als koorddanser, optreden ten bate van een goed doel, datum onbekend. Foto privécollectie.
Als jonge jongen begon Jan Hendrik Kraaijkamp zijn artiestencarrière als jongenssopraan. Vervolgens werkte hij samen met een acrobaat, was zanger bij het showorkest van Joop Seegers en werkte hij als bassist-entertainer in 'Place Pigalle' aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en in het Café Chantant 'Café de Paris'  van Bettina en John in de Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Johnny Kraaijkamp zong daar o.a. het bekende lied 'Aan de Amsterdamse grachten' dat Pieter Goemans speciaal voor hem gemaakt had. In de 'Place Pigalle' leerde hij Rijk de Gooyer kennen. Ze traden op in zaaltjes in Amsterdam en maakten als het duo Johnny & Rijk met de plaatopname Twee jongens en een gitaar. Daarna ging het snel met hun populariteit. In de jaren zestig werkten ze als duo op de televisie en ook op radio samen. Al deze werkzaamheden speelden zich af in de wereld van het amusement. Toen Kraaijkamp in 1979 op 54-jarige leeftijd door het RO-theater werd gevraagd voor de titelrol van Koning Lear, ging een al langer gekoesterde wens voor hem in vervulling: de overstap van het lichte amusement naar het serieuze theaterwerk.

"Die overstap maakte ik, min of meer toevallig, op het goede moment. In de amusementswereld, waar ik altijd toe had behoord, ging het langzamerhand zo slecht dat de meesten in deze branche niet meer op een behoorlijk inkomen konden rekenen. Dat kwam vooral doordat het met de feestavonden in fabrieken en bedrijven de verkeerde kant op ging. Vroeger kwamen er voor zo'n feestavond een karavaan auto's met variété-artiesten voorrijden, maar tegenwoordig heeft men genoeg aan één busje met een discoman die platen draait en, als het meezit, een juffrouw die met begeleiding van een muziekband een paar liedjes zingt. Ook in de theaters kwam de klad erin. Afgezien van nu en dan een revuetje, zorgen in Carré en dat soort zalen alleen mensen als Freek de Jonge en Herman van Veen nog voor de lichte toets; de tijd van de grote variété-voorstellingen is voorgoed voorbij. Voor iemand die van jongs af aan laten we zeggen, onderste-boven op een ladder met sabels heeft staan balanceren, is dat heel erg. Zo'n artiest heeft nu waarschijnlijk het gevoel dat hij beter iets anders had kunnen gaan doen en voelt zich gedesillusioneerd, maar ja - mij raken die veranderingen nu natuurlijk niet meer zo." (NRC, 22 juni 1984)

Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van al het theaterwerk van Johnny Kraaijkamp, zowel het lichte amusement als de zwaardere toneelrollen.
 
John Kraaykamp sr.
John Kraaykamp sr.
 
Alleen in Johnny Kraaijkamp
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020