19 | 04 | 1925 - 17 | 7 | 2011
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Johnny Kraaijkamp

Televisie


Kraaijkamp en De Gooyer in één van hun Johnny & Rijk shows voor de AVRO.
Enorm populair werden Johnny & Rijk door hun televisieoptredens. Maar met het medium televisie heeft Johnny Kraaijkamp sr. altijd een haat-liefde verhouding gehad. Zijn hart gaat uit naar mooie toneelrollen in het theater, maar televisie dient een ander doel:

"Een televisieserie moet je een beetje gemoedelijk bekijken. Als mensen gaan kijken met: Laat die Kraaijkamp nu maar 's laten zien wat hij allemaal in huis heeft, dan kijken ze met verkeerde ogen. Televisie is speels, amusement, de light touch. Ik vind dat er op de Nederlandse televisie te weinig flauwekul wordt gemaakt. Eindelijk is er nu een tendens naar meer blijspelen en kluchten. Televisie en toneel zijn niet met elkaar te vergelijken. Wanneer ik een dagje met mijn dochter naar een pretpark ga, beleven we een andere sensatie dan wanneer we naar de schouwburg gaan. Het is anders. Ik doe het allebei. En ze vindt het allebei leuk." (Geciteerd uit: Panorama, 16 december 1988)

"(...) Ook bij de televisie heb ik me nooit echt op mijn plaats gevoeld. Het gebeurde maar zelden dat mijn optreden werkelijk door de techniek heen kwam, het is bijna niet te voorkomen dat dit medium je persoonlijkheid honderd maal verkleint. Vervelend was bovendien dat er altijd te weinig tijd was om de zaak behoorlijk voor te bereiden, maar dat is een probleem dat zich ook in het theater vaak voordoet. En dat terwijl een voorstudie voor mij van het grootste belang is! Ik zeg altijd: om Kraaijkamp goed bezig te zien moet je hem voldoende laten repeteren (...)" (NRC, 22 juni 1984)
 
John Kraaykamp sr.
John Kraaykamp sr.
 
Alleen in Johnny Kraaijkamp
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020