19 | 04 | 1925 - 17 | 7 | 2011
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Johnny Kraaijkamp

Commercials


Portret jaren zeventig.
Johnny Kraaijkamp heeft gedurende zijn carrière regelmatig in televisiecommercials gespeeld. Soms deed hij ze samen met Rijk de Gooyer, soms met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr, en soms alleen. Volgens eigen zeggen zei hij alleen 'ja' als hij dacht er 'iets' mee te kunnen, net zoals dat voor z'n toneel-, film- en televisierollen moest gelden. Zeer succesvol waren de reclames die hij midden jaren tachtig samen met Rijk de Gooyer maakte voor C&A (Is toch voordeliger).

In een interview met weekblad Panorama zei hij in 1988: "Op het ogenblik kun je moeilijk scoren bij reclame. Het moet in dertig seconden raak zijn. We hebben bij Gods gratie veertig seconden gekregen van C&A. Dat is ontzettend duur, maar het kon niet anders. Reclame is een essentieel onderdeel van ons vak geworden. Er zijn heel grote mensen die het doen. In het buitenland is het voor topcollega's een sport om goede reclame te maken. Als het bedrijf via hen weet te scoren, weten zij dat ze hun vak goed hebben uitgeoefend. Zo simpel ligt het toch? En als je zoals ik lekker langs de Vecht wilt wonen, in een goeie auto wilt rijden en verder ook nog wat te verteren wilt hebben, dan moet je er reclame bij doen. Ik heb overigens veel reclame geweigerd in m'n leven. Voor reclame leg ik dezelfde maatstaven aan als voor m'n rollen: ik moet het gevoel hebben dat ik er 'iets' mee kan. Het is echt een fantastisch succes, die spots. Voor de jeugd ben ik het mannetje van C&A. Als ik met m'n dochter naar het zwembad ga, hoor ik van alle kanten: C&A." (geciteerd uit Panorama, 16 december 1988)

Hieronder vindt u een (helaas onvolledig) overzicht van de reclames waaraan John Kraaijkamp sr. zijn medewerking verleende. In elk geval ontbreken de reclames voor Melitta koffiemelk en melkfabriek Coberco omdat hierover geen nadere informatie te achterhalen was.
 
John Kraaykamp sr.
John Kraaykamp sr.
 
Alleen in Johnny Kraaijkamp
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020