30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Getekend toneelleven

Oedipus van Sophokles. Tekening door Eric Schneider.
Oedipus van Sophokles. Tekening door Eric Schneider.
Als kind al was zijn grootste liefde tekenen. Eric Schneider is het altijd blijven doen, al werden het toneel en het woord twee nieuwe liefdes. Sinds 1994 legt hij zijn toneelherinneringen vast in tekeningen. Met zijn precieze pen heeft hij persoonlijk vormgegeven aan zijn herinneringen; aan toneelstukken, de rollen die hij speelde en aan het gedachtegoed van de toneelschrijvers. Sommige van zijn tekeningen tonen juist wat het publiek meestal niet te zien krijgt, zoals de angsten van de acteur voor het opgaan, de achterkant van het decor. Zijn tekeningen helpen om de voorstelling te bekijken vanuit de optiek van de acteur.

Vaak tekende hij terwijl hij met een productie bezig was, maar soms ook vanuit de herinnering aan een voorstelling. In het Een Leven Lang radiointerview in 2000 vertelt hij aan journaliste Loes van Toorn: "Eindelijk is het tijd voor mijn hobby, ja, ik heb ook nog een hobby, en dat is wat ik eigenlijk m'n hele leven al doe, maar veel te weinig, dat is tekenen en schilderen." Hij tekende over het toneel. "Ik tekende associatief over m'n vak. Dat is op een gegeven moment uitgegroeid tot 60, 65 grote tekeningen, niet zozeer over mij zelf, als wel wat ik heb ondergaan tijdens Tsjechovs, tijdens Pinters, tijdens Shakespeares. Je kunt wel iets herkennen van welke voorstellingen dat geweest zijn, maar je ziet mijzelf niet. Het is puur associatief."

De laatste jaren tekent Schneider ook wat hij ziet in de natuur, bijvoorbeeld op een stoeltje vanonder een paraplu langs de waterkant, als een visser, in de buurt van zijn huisje in Frankrijk. Of langs de Waterpartij in Den Haag. "Het theater is in feite een kunstmatige wereld, maar de natuur is een en al weerbarstige echtheid. Die probeer ik te vangen en dan in het bijzonder de bomen. Ik heb wat met bomen.’’ Zo nu en dan worden Schneiders tekeningen geëxposeerd. Hieronder vindt u een selectie van zijn toneeltekeningen die gezamenlijk de naam Getekend toneelleven kregen.

Bronnen: artikel AD (26 januari 2009) en website Toneelgroep De Appel.

 
Mephisto van Klaus Mann. Tekening door Eric Schneider.
Mephisto van Klaus Mann. Tekening door Eric Schneider.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050