30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Eric Schneider

Eric Schneider, ca. 1958. Fotograaf onbekend. Bron: website Geheugenvannederland.nl.
Eric Schneider, ca. 1958. Fotograaf onbekend. Bron: website Geheugenvannederland.nl.
Bij elkaar zo'n honderdvijftig - grotendeels hoofdrollen - heeft Eric Scheider tot nu toe op het toneel gespeeld. In september 2013 staat een bijzondere première gepland: voor het eerst staat hij samen met zijn zoon Beau op het toneel in de voorstelling Levenslang theater.

Generaties toeschouwers heeft Eric Schneider meegevoerd langs de ijkpunten van het wereld-repertoire, waaronder creaties en interpretaties van Hamlet, Oedipous, James Tyrone, Faust en Don Carlos. Zijn spel heeft zich in de loop van de jaren verdiept, is rijker, genuanceerder geworden. Ook heeft hij zicht ontwikkeld, min of meer parallel aan de veranderende perceptie van het theaterpubliek. Maar dat gebeurd in zíjn tempo, volgens zíjn normen en steeds in respectvolle en innige samenwerking met zijn medespelers en regisseurs.

Zijn overstap in de jaren tachtig van de schouwburgen naar de ogenschijnlijke chaos van Toneelgroep De Appel was een onverwachte. De op improvisatie gerichte werkwijze en het experimenteren met onconventionele publieksopstellingen daagden hem uit aspecten van zijn spel te onderzoeken en te tonen. Zo ook het bespelen van 'de kleine zaal'. Zijn vertolking van Bruscon in De toneelmaker van Thomas Bernhard behoort in die zin tot de vele hoogtepunten van zijn carrière.

Niet alleen als toneel-, film- en televisieacteur, maar ook als regisseur en schrijver van diverse, ook in het buitenland gespeelde stukken, heeft Eric Schneider zijn sporen ruimschoots verdiend. Veel van zijn rijke toneelleven kwam samen in het door hemzelf geschreven Nocturne bij het Nationale Toneel; een ontluisterende kijk op een oude toneelspeler die door auteur en hoofdrolspeler Schneider tot op het bot ontleed wordt. Hij heeft daarmee als zo vaak blijkt gegeven van een totale beheersing van het métier. Sterker nog, Eric Schneider is het métier. Deze website wil een beeld schetsen van de veelzijdige carrière van Eric Scheider met naast een biografische beschrijving ook zo compleet mogelijke overzichten van zijn werk voor theater, televisie en film.

Bron: jubileumbrochure Eric Schneider: vijftig jaar toneelgeschiedenis door Watze Tiesema.

 • Biografie
  Een Indische jeugd, een gedisciplineerde vader met gevoel voor taal en een optimistische moeder met liefde voor toneel hebben bijgedragen aan de mens en kunstenaar die Eric Schneider geworden is.  
 • Repertoire
  Eric Schneider heeft gedurende zijn carrière toneel-, film- en televisierollen altijd succesvol weten te combineren. Daarnaast regisseerde en schreef hij ook. Op deze pagina's vindt u een overzicht.  
 • Radiointerview 'Een Leven Lang'
  Hier kunt u het vijftig minuten durende gesprek beluisteren dat Loes van Toorn in 2000 met Eric Schneider voerde.  
 • Video
  Uit de collectie van het Theater Instituut Nederland vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Eric Schneiders talent laten zien.  
 • Volgens Eric Scheider
  Eric Schneider is in de loop van zijn carrière vele malen geïnterviewd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.  
 • Volgens anderen
  Hieronder spreken enkele collega's / vrienden en zijn zoon Beau zich uit over het talent, vakmanschap en de persoonlijkheid van Eric Schneider.   
 • Colofon
  Aan de website over Eric Schneider werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Portret van Eric Schneider door Susanne Middelberg uit de serie 'Dierbaar verlies', 2011. Privécollectie.
Portret van Eric Schneider door Susanne Middelberg uit de serie 'Dierbaar verlies', 2011. Privécollectie.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050