26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

Het mes

2 maart 1961
Het mes
Regie: Fons Rademakers
Scenario: Hugo Claus
Rol: moeder van Thomas
Met o.a.: Reitze van der Linden, Paul Cammermans, Marie-Louise Videc, Mia Goossen, Guus Hermus, Elly van Stekelenburg


Affiche Het mes. Ontwerp: Jurriaan Schrofer. Bron: www.hetnago.nl

Thomas, een jongen die langzamerhand in zijn pubertijdsjaren komt, mist het contact met de wereld der volwassenen, vooral die van zijn moeder, een weduwe, en haar vriend. Hij vindt alleen aansluiting bij Toni, een meisje van zijn leeftijd. Beide verwerken de soms schokkende ervaringen op hun manier, wat bij Thomas via een door hem bij een missietentoonstelling weggepakt antiek oosters mes bijna tot noodlottige voorvallen leidt. Nadat hij zijn moeder wilde bedreigen met het mes, wordt hij naar een kostschool gestuurd. Met een begin van begrip voor het leven van volwassenen vertrekt hij, begeleid door zijn moeder, naar kostschool.
Bron: website Filmtotaal.nl

Ellen Vogel:
'Ik herinner me dat ik bij de vertoning van Het mes dacht: Hemel, m'n neus... en: Afschuwelijk, die rimpels. (geciteerd uit: Algemeen Handelsblad, 1 september 1961)

Regisseur Fons Rademakers herinnert zich:
'Ellen kon moeiteloos switchen van toneel naar film, wat lang niet iedere acteur gegeven is. Ze had presence op het witte doek, ze was aanwezig. Ik heb haar enkele jaren nadat we uit elkaar waren gegaan in twee films geregisseerd, in Makkers staakt uw wild geraas en in Het mes. Deed ze heel goed, vond ik. In Het mes speelde ze een zwaardere rol dan in Makkers. Ze speelt daarin de moeder van een jongetje, dat een verhouding heeft met een andere man dan de vader, wat dat kind hinderlijk vindt. Daarin kon ze wel haar moedergevoelens tonen.'

Geciteerd uit: Ellen Vogel. Een hommage van Tonko Dop en Anneke Muller (Terra Lannoo 2007)
 
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030