26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

Film


Gudrun Okras en Ellen Vogel in De tweeling (2002).
Naast het toneelspelen heeft Ellen Vogel ook altijd veel voor televisie gedaan en meegespeeld in een tiental speelfilms. Haar filmdebuut maakte ze een jaar na haar toneeldebuut: de rol van een koerierster in Bezet Gebied (1946). De film werd geen succes, maar het heeft haar er niet van weerhouden vaker in films te spelen, al liet de volgende, Makkers staakt uw wild geraas, wel bijna 15 jaar op zich wachten. Haar laatste filmrol speelde ze in De tweeling, een film die genomineerd werd voor de Amerikaanse Oscars.

In de pers heeft ze zich regelmatig uitgesproken over de verschillen tussen toneel en film. Een selectie:

'Een rol zit in je lijf zolang je een stuk speelt. Pas later wordt het iets buiten je, iets waaraan je geen deel meer hebt. Bij een film is dat anders, je speelt het bij stukjes en beetjes. Als het klaar is, heb je er eigenlijk al niets meer mee te maken. Het is gek als je jezelf op de film ziet, vooral voor een vrouw. Vreselijk gewoon. Bij Makkers ben ik in de bioscoop op de achterste rij gaan zitten met een sigaret (ja, dat mocht in Amsterdam). Voor de zenuwen. Oh, wat zie ik er vreselijk uit, dacht ik. Ik ben nóg een keer gegaan om te kijken hoe ik speelde. Toen zag ik dat ik het ook ongeveer zo had gedaan als ik bedoelde.' (Geciteerd uit: Rotterdams Nieuwsblad, 14 oktober 1961)

Still uit Makkers staakt uw wild geraas (1960)'Ik vind filmen en toneelspelen allebei comediespelen, met dit verschil dat voor mij het filmen nog steeds het bevrijdende van het toneel mist. Als je op de planken speelt heb je het resultaat in eigen handen, maar bij de film ben je veel meer een onderdeel, daar ben je veel meer afhankelijk van je regisseur en van de cameraman.' (Geciteerd uit: onbekend dagblad, 10 januari 1961)

'Een filmrol is in stukjes geknipt. Telkens doe je een klein stukje en niet in de volgorde van het verhaal. Vaak begin je met een scène uit het laatste deel of middenin. Maar het gekke is, dat je het "karakter" van je rol altijd een beetje bij je houdt, zolang de film nog niet gereed is. Het wezen van de rol houd je als het ware voortdurend op een laag ptje. Dan ben je altijd in staat opnamen te maken, zelfs in een willekeurige volgorde van de scènes.' (Geciteerd uit De Waarheid, 30 april 1969)

Hieronder vindt u een overzicht van de tien speelfilms waaraan Ellen Vogel tussen 1946 en 2002 haar medewerking verleende.
 
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030