26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

Radiointerview 'Een leven lang'


Ellen Vogel in Glazen speelgoed (1953 Nederlandse Comedie). Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie Theater Instituut Nederland.
In de winter van 1997 had journaliste Loes van Toorn een lang gesprek met Ellen Vogel over haar carrière en persoonlijk leven. 

De actrice vertelt onder meer over: haar familie, ze stamt uit een gezin van voordrachtskunstenaars, over haar keuze voor het toneel en over haar tijd bij toneelgroep Comedia van Cor Hermus, waar ze haar eerste succes beleefde met het stuk Glazen speelgoed van Tennessee Williams. Ze gaat in op haar periode bij de Nederlandse Comedie, met als hoogtepunt het stuk Wankel evenwicht van Edward Albee. Aan die tijd kwam in 1969 een abrupt einde met de 'Aktie Tomaat', waarbij ze  "karrenvrachten drek" over zich heen kreeg, hetgeen haar eenzaam en erg onzeker maakte, tot ze als freelancer haar vreugde in het spelen hervond. Toneelcriticus Hans van den Bergh geeft zijn visie op het veelzijdige talent en de uitstraling van Ellen Vogel. Het interview wordt afgewisseld met fragmenten van toneelstukken waarin Vogel speelt.

Het interview werd door de NPS opgenomen voor Radio 5 in de reeks 'Een Leven Lang' en werd uitgezonden op 16 februari 1997. Presentatie: Petra van Hulsen. Interview: Loes van Toorn. Hieronder kunt u kiezen of u het hele, 55 minuten lange, interview wilt beluisteren, of enkele fragmenten daaruit.
 • Radiointerview 'Een leven lang'
  Hier kunt u het 55 minuten durende interview in zijn geheel beluisteren.
 • Badeloch in Gysbrecht van Aemstel
  Geluidsfragment uit Vondels Gysbrecht van Aemstel waarin Ellen Vogel als Badeloch te horen is.
 • Geïnteresseerd in mensen
  Ellen Vogel vindt de mens de interessantste diersoort die er is.
 • Drie grote vrouwen
  Na een introductie door presentator Petra van Hulsen over het werk en het leven van Ellen Vogel komen in het gesprek dat Loes van Toorn met Ellen Vogel had onder andere Amsterdam en Mallorca ter sprake en Ellen Vogels rol in Drie grote vrouwen.
 • De familie Vogel
  Na een introductie over Ellen Vogels jeugd door Petra van Hulsen vertelt Ellen Vogel aan Loes van Toorn over haar ouders, grootvader, broer Albert en zus Tanja.
 • Het toneeldebuut
  Ellen Vogel vertelt over de wijze waarop zij, via haar broer Albert, in het toneel geïnteresseerd raakte en hoe zij na de oorlog bij het gezelschap Comedia van Guus Hermus terecht kwam.
 • Het eerste grote succes
  Als Laura in Glazen Speelgoed (1947) oogste Ellen Vogel haar eerste grote succes. Ze vertelt over haar leven dat in die jaren alleen uit werken bestond; met het zondagmatinee erbij werden vaak acht voorstellingen per week gehaald. Ook komt de techniek van het spelen ter sprake.
 • Analyse van Ellen Vogels speelstijl door Hans van den Bergh
  Theaterrecensent Hans van den Bergh vertelt over de veelzijdigheid en schoonheid van Ellen Vogel en licht haar eigen stijl, die is terug te leiden op de zogenaamde Engelse speelstijl, toe.
 • Ellen Vogel over haar manier van spelen
  Ellen Vogel bevestigt dat haar speelstijl die is die theaterrecensent Hans van den Bergh al aanduidde: ze werkt van buiten naar binnen. Ook vertelt zij over de wisselwerking met regisseurs en de repetitieperiode van een stuk.
 • De gouden jaren bij de Nederlandse Comedie
  Ellen Vogel speelde 21 jaar bij de Nederlandse Comedie. Het gesprek gaat over haar rol als Claire in het stuk Wankel evenwicht (1967). Deze vertolking was één van de hoogtepunten. Een fragment uit de geluidsregistratie van het stuk is hier te horen.
 • De Nederlandse Comedie als familie
  Ellen Vogel over de veelzijdigheid aan rollen die ze heeft kunnen spelen. De Nederlandse Comedie was als een familie, maar op een goed moment was 'de rek eruit'. Niet lang daarna barstte in 1969 de bom met Aktie Tomaat.
 • Aktie Tomaat als breekpunt
  Na de 21 jaar bij de Nederlandse Comedie veroorzaakte Aktie Tomaat  een breekpunt in haar carrière. Na de isolatie, eenzaamheid  en schaamte gaf Ellen Vogel met veel doorzettingsvermogen een nieuwe richting aan haar carrière door te gaan freelancen en hervond zij langzamerhand haar speelvreugde.
 • De kleine zielen
  Ellen Vogel vertelt over haar rol van Constance in de NCRV-televisieserie De kleine zielen naar het boek van Louis Couperus, een karakter dat haar erg aan haar moeder deed denken. Tot slot noemt Ellen Vogel de ingrediënten die een jonge acteur van pas komen om het vak te kunnen beoefenen en spreekt zij over ouder worden.
 
Ellen Vogel in De reis naar de groene schaduwen. Foto Maria Austria.
Ellen Vogel in De reis naar de groene schaduwen. Foto Maria Austria.
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030