20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

André van Duin

Portret André van Duin. Foto: onbekend. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Portret André van Duin. Foto: onbekend. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Al op jeugdige leeftijd bekwaamde André van Duin (in 1947 als Adrianus Marinus Kyvon geboren) zich in het imiteren van bekende Nederlanders. In 1964 was hij voor het eerst op de Nederlandse radio te horen in het AVRO-programma Minjon. Diezelfde zomer won hij de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst en mocht hij optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti: de Zaterdagavondshow. Weer twee weken later verzorgde hij het voorprogramma van de Rolling Stones die toen in het Scheveningse Kurhaus optraden. Zijn talent werd herkend, en een roemrijke carrière als volkskomiek, acteur, schrijver, zanger en presentator volgde.

Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag werd André van Duin geëerd met een webportret in de eregalerij Eenlevenlangtheater.nl en vanaf 16 februari 2012 was er een tentoonstelling aan hem gewijd bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een zolder vol herinneringen met André van Duin foto’s, liedjes, sketches, memorabele televisieoptredens en natuurlijk ook een stamkroeg. Je kon zelf een Animal Cracker maken, speciale gast zijn in een uitzending van de Dik Voormekaar Show, meelopen in de eeuwigdurende polonaise en meezingen met de grootste carnavalshits van André.

 • Biografie
  André van Duin wordt in het Rotterdamse Delfshaven geboren als Adrianus Kyvon. Als enigst kind heeft hij een gelukkige jeugd en wordt hij behoorlijk verwend. Al heel jong weet hij dat hij artiest wil worden.  
 • Repertoire
  Een overzicht van André van Duin's theatershows, televisie- en radioprogramma's, platen en films vindt u hieronder.  
 • Affiches
  Hier vindt u een aantal afbeeldingen van affiches van Van Duin's theatervoorstellingen uit de collectie van het Theater Instituut Nederland plus een bijzondere foto die Erwin Olaf voor het DeLaMar Theater maakte.  
 • Video
  Onder deze knop kunt u een aantal fragmenten uit televisieprogramma's van André van Duin bekijken.  
 • Audio
  Hieronder kunt u vier populaire liedjes van André van Duin beluisteren.  
 • Volgens André van Duin
  In de loop van zijn carrière is André van Duin vaak over zijn voorstellingen, programma's, liedjes en drijfveren geïnterviewd.  
 • Volgens anderen
  Hieronder spreken enkele collega's / vrienden zich uit over het talent, karakter en vakmanschap van André van Duin.  
 • Colofon
  Aan de website over André van Duin werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050