19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Willem Nijholt

Foto Frank Laufer. Collectie Theater Instituut NederlandNederland kent weinig multitalenten als Willem Nijholt: acteren (van zware en klassieke tot luchtige en komische rollen), presenteren, zang en dans, hij kan het allemaal. Ongetwijfeld heeft zijn moeders liefde voor muziek, dans en bioscoop hier een rol in gespeeld.

Hij werd in 1934 op Gombong in Indonesië geboren, als middelste in een gezin van drie kinderen. Met zijn moeder zag hij zijn eerste bioscoopfilm met Shirley Temple. Toen hij haar zag tappen, wist hij het direct, dát wil ik ook! Het zou nog even duren, maar hij zou zijn droom waarmaken.

Na de oorlog, en drie jaar jappenkamp, kwam hij naar Nederland. Na een mislukte schoolcarrière en een periode van talloze baantjes en zelfs een poging beroepsmilitair te worden, meldde hij zich op zijn 23ste aan bij de Toneelschool in Amsterdam. Eigenlijk was hij twee jaar te oud, maar er  werd voor hem een uitzondering gemaakt. Het voelde als thuiskomen. Nadat hij in 1960 zijn diploma had gehaald, volgens eigen zeggen het enige diploma dat hij ooit gehaald heeft, debuteerde hij bij de Werkgroep Rotterdams Theater in het stuk De gelijkbenigen. Vele rollen in toneelstukken, films en televisieseries zouden volgen en ook zou hij zo nu en dan de regie van een voorstelling op zich nemen.

Maar naast het toneel bleek Willem Nijholt over meerdere talenten te beschikken en die leidden hem naar musicals, shows, liedjesprogramma's, langspeelplaten en cabaretvoorstellingen. In 2002 nam hij afscheid van de musical, in 2004 speelde hij zijn tot nu toe laatste toneelrol en 2005 was het jaar waarin hij zijn tot nu toe laatste filmrol speelde. Behalve dat hij voor velen onvergetelijk is in uiteenlopende disciplines, uitte zijn veelzijdigheid zich ook in het feit dat hij zich in zijn keuze voor rollen, shows en liedjes nu eens tot een volwassen publiek en dan weer tot een specifiek jeugdig publiek richtte.

Deze website wil een zo volledig mogelijk overzicht bieden van oeuvre van Willem Nijholt gedurende zijn intussen ruim 45-jarige carrière in de schijnwerpers en met name zijn veelzijdigheid en liefde voor het vak belichten.
 • Biografie
  Na het zien van de film 'Little Miss Broadway' met Shirley Temple in de hoofdrol wist de jonge Willem Nijholt het zeker, óóit op 'n dag zou hij dát ook gaan doen, zingen, dansen, tappen!   
 • Repertoire
  Het oeuvre van Willem Nijholt behelst theater, televisie, film, radio en langspeelplaten.  
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waarin de veelzijdigheid van Willem Nijholt te horen is.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een aantal videofragmenten waarin Willem Nijholt de hoofdrol speelt.  
 • Volgens Willem Nijholt
  In de loop van zijn carrière is Willem Nijholt vaak over zijn voorstellingen en drijfveren geïnterviewd en zijn zijn uitspraken door anderen in publicaties over hem aangehaald.  
 • Volgens anderen
  Zo nu en dan hebben vakgenoten, bekenden en critici zich in de media over Willem Nijholt uitgelaten.  
 • Colofon
    

 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040