29|8|1933 - 1|12|2009
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ramses Shaffy

Shaffy Chantant

22 oktober 1964

Affiche 'Shaffy Chantant', 1964.
Affiche 'Shaffy Chantant', 1964. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Shaffy Chantant
Auteur: Ramses Shaffy
Gezelschap: Vrije Productie
Met: Liesbeth List, Loesje Hamel en Polo de Haas

Shaffy Chantant is een poëtisch-literair cabaret. De vorm die Shaffy voor zijn Shaffy Chantant koos, was uniek in Nederland: een vaste kern met steeds wisselende gasten. Er werd volop gezongen, maar er werden ook absurde verhalen verteld door bijvoorbeeld Albert Mol, gedichten gelezen door Shireen Strooker en werk van Hans Lodeizen door Joop Admiraal voorgedragen.

Shaffy had tegelijkertijd een contract bij theatergezelschap Ensemble. De voorstellingen van Shaffy Chantant vonden daarom alleen vanaf middernacht in het weekend plaats. Shaffy kwam dan rechtstreeks uit de voorstelling van De Meeuw waarin hij Kostja speelde.

Polo de Haas speelde piano. In een interview op de fansite Shaffy.nl herinnert hij zich over Shaffy Chantant:

“Men had zoiets nog nooit gezien. Ik denk ook niet dat het in het buitenland bestond op deze manier. Er kon van alles. Ramses had zijn eigen tour de chant, Liesbeth List de hare - ik begeleidde Ramses en Ramses begeleidde Liesbeth. Daar tussendoor waren er eenakters, bijvoorbeeld van Cocteau. Hele korte kluchtjes die daar prima in pasten. Jules Hamel deed dat en Lodewijk de Boer heeft heeft nog eens iets geregisseerd. Joop Admiraal deed gedichten, van Lodeizen. Het was een prima samenstelling. De pers vond het schitterend! We hadden vanaf het begin goeie kritieken. En het publiek ging ook uit z'n bol. Heel bijzonder.”


Shaffy Chantant, 1964. Ramses Shaffy, Liesbeth List en Loesje Hamel. Achter de vleugel: Polo de Haas. Foto: Hans van den Busken. Collectie: Theater Instituut Nederland

 
Met Liesbeth List. Foto: Max Koot. Collectie: Theater Instituut Nederland
Met Liesbeth List. Foto: Max Koot. Collectie: Theater Instituut Nederland
 
Alleen in Ramses Shaffy
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040