29|8|1933 - 1|12|2009
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ramses Shaffy

Archivalia

'Shaffy Chantate' in het Shaffy-theater, 1968.
'Shaffy Chantate' in het Shaffy-theater, 1968. V.l.n.r.: Eelko Nobel, Thijs van Leer, Ramses Shaffy, Sylvia Alberts en Marjol Flore. Foto: Matthijs Schrofer. Collectie: Steve Austen.
In 1966 en 1967 toerde Ramses Shaffy met zijn Tour de chant door het land. Steve Austen was in die tijd roadmanager van het ensemble. Shaffy reisde al met muzikale programma's door het land sinds zijn eerste muziekprogramma Shaffy Chantant uit 1964. Na alle losse optredens was hij op zoek naar een vaste plek en zijn oog viel op Felix Meritis in Amsterdam. De mogelijkheden waren daar en Shaffy gaf Steve Austen de opdracht een zaal in Felix Meritis in te richten. Austen richtte een eigen bedrijfje op en nam Ramses Shaffy onder contract. Steve Austen herinnert zich:

"We hadden natuurlijk geen rode rotcent. Ik zou van alles regelen en in ruil daarvoor kreeg ik een eeuwigdurende toestemming de naam Shaffy te gebruiken voor theateractiviteiten in het zaaltje dat we huurden in het Felix Meritis. Dat gebouw was toen nog in handen van de Communistische Partij Nederland. Wij huurden op dagbasis Zaal F. Dat zaaltje hadden we prachtig beschilderd, in felle kleuren met een grote ster... Ik noemde het zaaltje naar Shaffy als hommage aan zijn inspiratie, maar ik gebruikte het ook als merk. Shaffy was een merk. Er gaan deuren open als je zijn naam noemt." (Geciteerd uit: Bas Steman Ramses Shaffy. Naakt in de orkaan, Naarden 2003) 

Decor 'Shaffy Chantate', 1968 Shaffy-theater.
Decor 'Shaffy Chantate', 1968 Shaffy-theater. Foto: onbekend. Collectie: Steve Austen.
Shaffy Chantate werd in het Shaffy-theater gespeeld, maar op 21 januari 1969 opende het Shaffy-theater officieel met Shaffy Verkeerd. De zaal ontwikkelde zich tot het Amsterdamse podium voor vernieuwend theater.

"De eerste jaren was Shaffy er veel, hielp hij zelf ook mee, later deed ik het alleen, en kwam Ramses nog sporadisch. Het was geweldig, precies wat Amsterdam nodig had. Er heerste een enorme "swing". Veel groepen speelden in hun begintijd in een van de zalen van het Shaffy-theater. Neerlands Hoop, Orkater, Funhouse... man, toen ik op een gegeven moment alle zalen had overgenomen, veranderde het in één grote swingende duiventil" (Geciteerd uit: Bas Steman Ramses Shaffy. Naakt in de orkaan, Naarden 2003)

Steve Austen bleef tot 1978 aan het Shaffy Theater verbonden. In 1988 keerde Austen terug naar Felix Meritis en werd er directeur. Sinds 2001 is hij Permanent Fellow van Felix Meritis en betrokken bij grote internationale projecten. Hieronder vindt u enkele documenten uit het archief van Steve Austen die stammen uit de tijd dat hij manager was van Ramses Shaffy. (bron: website Felix Meritis)

 • Kwitanties
  Vier kwitanties door Steve Austen in 1969 uitgeschreven aan Ramses Shaffy voor verschillende optredens.  
 • Optreden in Wageningen
  Als voorbeeld van de muzikale optredens die Ramses Shaffy deed, hieronder enige documentatie over een optreden in Wageningen.  
 • Foto's
  Hieronder enkele foto's uit de tijd van het net geopende Shaffy-theater uit de collectie van Steve Austen.  
 • Diversen
  Enkele documenten uit de collectie van Steve Austen uit de tijd dat hij manager van Ramses Shaffy was.  
 
Foto: Ton Janssen. Collectie: Steve Austen.
Foto: Ton Janssen. Collectie: Steve Austen.
 
Alleen in Ramses Shaffy
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040