22|01|1907 - 19|05|2004
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Mary Dresselhuys

Nederlandse Comedie


Guus Oster en Mary Dresselhuys, foto: Frits Lemaire/MAI.
Vanuit voorloper Comedia wordt in 1950 de Nederlandse Comedie in Amsterdam opgericht. Met Nina van André Roussin gaat de Nederlandse Comedie op 31 augustus 1950 officieel van start. Het gezelschap staat onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. Nina, vertolkt door Mary Dresselhuys, opent in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar het gezelschap wordt al snel huisbespeler van de Stadsschouwburg. Dresselhuys speelt in tientallen stukken.

Aan het begin van de jaren zestig wordt ze regelmatig aan het gezelschap 'Ensemble' uitgeleend. Mary Dresselhuys is ontevreden over het gekozen repertoire van de Nederlandse Comedie en over het feit dat de serieuze en semi-klassieke rollen die ze ambieert allemaal naar Ank van der Moer of Ellen Vogel gaan. Mary zal vooral in de vrije sector gaan werken zodat ze zelf haar stukken kan uitzoeken. Op deze manier ontkomt ze aan de Aktie Tomaat, die in 1969 losbarst en met name de Nederlandse Comedie hard treft.

Haar laatste rol bij de Nederlandse Comedie speelt ze in Het flauwgevallen paard (Le cheval evanoui) van Françoise Sagan dat op 23 september 1967 in première gaat. Dochter Petra Laseur weet nog hoe dit ging:

'Guus Oster wilde dit stuk - tussen ons gezegd en gezwegen een verschrikkelijke keukenmeidenroman - spelen, omdat er voor hem een goede rol inzat, namelijk die van nobele graaf. En Mamma moest zijn vrouw spelen. Maar zij had helemaal geen zin in deze 'klunsrol' ter meerdere glorie van Guus. Na veel geruzie is er een compromis bereikt, Mamma zou het doen, maar voor twee maanden. Daarna werd haar rol overgenomen door Liane Saalborn.' (Petra Laseur in Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel, Tonko Dop en Hilde Scholten, Terra Lannoo / 2005)
 
Foto: Nico Naeff
Foto: Nico Naeff
 
Alleen in Mary Dresselhuys
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000