19 | 04 | 1925 - 17 | 7 | 2011
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Johnny Kraaijkamp

Johnny Kraaijkamp

Johnny Kraaijkamp, Neerlands Jeugdige Tenor, ca. 15 jaar. Foto Godfried de Groot.
Privécollectie.
Johnny Kraaijkamp's carrière is lang en veelzijdig. Zijn debuut op het toneel maakte hij op veertienjarige leeftijd als Neerlands Jeugdige Tenor. Zij laatste rol als acteur speelde hij in de comedyserie Kinderen geen bezwaar, uitgezonden op 6 januari 2007.

Daartussen liggen talloze optredens als komiek en zanger in Amsterdamse café's, bioscopen en theaters, vele televisieshows met en zonder Rijk de Gooyer, plaatopnames, rollen in revue's, musicals, toneelstukken, films, commercials en televisieprogramma's. Ook was hij in 1959 de ontdekker van de toen achtjarige André Hazes, trad hij in de jaren zeventig nog even op met het circus van Toni Boltini, won hij in 1984 de Louis d'Or en kreeg hij in 1986 een Gouden Kalf voor de beste acteur in maar liefst twee films tegelijk en gaf hij les aan de Toneelschool. In 2000 werd zijn naam gegeven aan de Musical Awards.

Ondanks de enorme verscheidenheid aan werkzaamheden, heeft Kraaijkamp er nooit een geheim van gemaakt het allerliefst in het theater te staan: "Daar gebeurt het toch, daar is het ooit begonnen. Een mannetje op een straathoek die de mensen aan het lachen maakte. Zo ben ik ook begonnen.'' (website wijbrandschaap.nl)

Johnny Kraaijkamp trouwde driemaal en kreeg vier kinderen: twee zoons en twee dochters. In sommige periodes eiste het drukke leven in de spotlights zijn tol. Zijn rust zocht hij in huizen buiten de stad en vissend op zijn boot of aan de waterkant. Tegelijkertijd waren zijn vak en het publiek ook onmisbaar. Zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr. : "Een hysterische man die niet zonder kan. Dat vak heeft hem uiteindelijk in staat gesteld om de depressies te bedwingen. Het werk is - alle crises, inzinkingen en liefdesverdriet ten spijt - zijn behoud geweest. Het is een soort krankzinnigheid dat je van grote kunstenaars kent." (De Pers, 11 juni 2007)

Deze website wil een zo volledig mogelijk overzicht bieden van het oeuvre van de artiest Johnny Kraaijkamp sr. gedurende zijn ruim 65-jarige carrière in de schijnwerpers. Met name zijn veelzijdigheid en liefde voor het vak zullen worden belicht, maar er is ook zeker aandacht voor de persoon Johnny Kraaijkamp.
Hans van de Willigenburg en Johnny Kraaijkamp bij de lancering van Levenlangtheater.nl, 5 september 2007. Foto Harriëtte van de Vaart
Hans van Willigenburg en Johnny Kraaijkamp bij de lancering van Levenlangtheater.nl, 5 september 2007. Foto Harriëtte van de Vaart
 • Biografie
  Op zesjarige leeftijd kreeg Johnny Kraaijkamp voor het eerst een zaal met publiek aan het lachen door zijn spel in een toneelstuk dat op de zondagsschool werd opgevoerd.  
 • Repertoire
  Johnny Kraaijkamp sr. oefende zijn vak van komiek/acteur/zanger/presentator uit op het toneel, voor televisie en radio, in commercials, films en bij plaatopnames.  
 • Affiches
  Hier vindt u een aantal afbeeldingen van affiches uit de collectie van het Theater Instituut Nederland van voorstellingen waarin Johnny Kraaijkamp sr. heeft opgetreden.  
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waarin de veelzijdigheid van John Kraaijkamp te horen is.   
 • Video
  Onder deze knop vindt u een aantal videofragmenten waarin Johnny Kraaijkamp sr de hoofdrol speelt.  
 • Volgens Johnny Kraaijkamp
  In de loop van zijn carrière is John Kraaijkamp sr. vaak over zijn voorstellingen en drijfveren geïnterviewd en zijn zijn uitspraken door anderen in publicaties over hem aangehaald.  
 • Volgens anderen
  Regelmatig hebben vakgenoten, familieleden en critici zich in de media over John Kraaijkamp sr. uitgelaten.   

 
John Kraaykamp sr.
John Kraaykamp sr.
 
Alleen in Johnny Kraaijkamp
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020