30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Biografie

Een jeugdige Eric Schneider. Privécollectie.
Een jeugdige Eric Schneider. Privécollectie.
Acteur, regisseur en schrijver Eric Schneider werd geboren op 30 augustus 1934 in toenmalig Nederlands Oost-Indië, als zoon van een leraar Duits. In 1946 kwam hij naar Nederland waar hij de HBS doorliep. In 1956 ging hij naar de Toneelschool in Maastricht. Daar deed hij in 1960 eindexamen.

Schneider debuteerde in 1960 in Het zuiden (Sud) van Julien Green. In 1967 ontving hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelrol in Hamlet bij het Nieuw Rotterdams Toneel. In 2009 maakte Schneider met het stuk Nocture, een bittere komedie de balans op van een toneelleven. Shakespeare's King Lear geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met Nocturne zijn eigen King Lear. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis.

Schneider deed ook mee aan diverse films en televisiedrama. Zijn debuut op het witte doek maakte hij in 1966 in de film 10.32, naast de exotische Linda Christian, weduwe van Hollywoodacteur Tyrone Power. De twee laatste films waarin Schneider kleine rollen speelde waren Cloaca (2003) en Alles is Liefde (2007). Sinds de jaren zestig speelde hij talloos veel rollen op televisie, meest recentelijk was hij te zien in Stellenbosch (2007) als dementerende pater familias Henk Keppel sr. en tweemaal als de oude Prins Bernhard in Bernhard, schavuit van Oranje (2010) en Beatrix, Oranje onder vuur (2012).

Voorzijde boek 'Een tropische herinnering', 2013. Met Eric Schneider op de arm van zijn baboe. Zijn broer Carel Jan op het muurtje. Uitgeverij Cossee. Publiciteitsfoto.
Voorzijde boek 'Een tropische herinnering', 2013. Met Eric Schneider op de arm van zijn baboe. Zijn broer Carel Jan op het muurtje. Uitgeverij Cossee. Publiciteitsfoto.
Naast zijn acteerwerk vond Schneider ook zo nu en dan tijd om te regisseren. Bovendien was hij jarenlang docent op toneelacademies en beoordelaar van auditanten (‘Talent kun je ruiken’). Daarnaast legde hij vanaf 1994 zijn toneelherinneringen vast in tekeningen. Hij schreef een aantal toneelstukken, waaronder Tweelicht, Rinkelrooien, De stilte aan de andere kant van de weg, Theodoor, een total loss en Nocturne, een bittere komedie. In augustus 2013 debuteerde hij als romanschrijver met Een tropische herinnering, geïnspireerd door zijn eigen jeugd in Indië. Het boek zal in 2014 tot een toneelstuk worden bewerkt.

Samen met actrice Will van Kralingen kreeg Schneider twee zoons. Hun jongste, Beau Schneider, acteert eveneens en is onder meer te zien in SpangaS en Goede Tijden, Slechte Tijden. In september 2013 zullen Eric en Beau Schneider voor het eerst samen op het toneel staan in Levenslang theater (A Life in the Theatre) van David Mamet. Het stuk wordt gebracht door impresariaat WallisFinkers waar Olivier Schneider, Eric's oudste zoon, verantwoordelijk is voor de marketing, communicatie en productie.

 • Kindertijd
  Eric Schneider wordt opgevoed met het gemak van zijn moeder en de ernst en discipline van zijn vader. Hij beleeft een gelukkige jeugd in Nederlands-Indië die op zijn zevende wreed wordt verstoord door de Tweede Wereldoorlog.   
 • Familiealbum
  Eric Schneider was de middelste van drie broertjes. In dit album foto's van het gezin Schneider in vooroorlogs Nederlands-Indië.  
 • Scholier en student
  Hoewel Eric op zijn zestiende eigenlijk al wist dat hij naar de toneelschool zou willen, vond zijn vader het verstandiger om hem eerst 'een vak' te laten leren: pas na de kweekschool en twee jaar militaire dienst begon Eric in 1956 aan zijn toneelopleiding.  
 • Carrière
  Een verzameling uitspraken van Eric Schneider zelf die inzicht geven in de acteur, schrijver, regisseur, tekenaar en leraar die hij is.  
 • Persoonlijk leven
  Eric Schneider is vader van twee zoons, Olivier en Beau, en verdeelt met zijn partner tegenwoordig zijn tijd tussen Nederland en Frankrijk. In Nederland speelt Schneider toneel, in Frankrijk heeft hij tijd voor zijn 'hobby's' tekenen en schrijven.  
 
Portret van Eric Schneider door Stepanie Knage. Privécollectie.
Portret van Eric Schneider door Stepanie Knage. Privécollectie.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050