26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

Biografie


Ellen Vogel (met Ko van Dijk) in haar debuutrol in Weekend in Californië bij Comedia. Foto: E. van Wijk. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ellen Vogel werd op 26 januari 1922 geboren als dochter van de voordrachtskunstenaars Albert Vogel Sr. en Ellen Buwalda (artiestennaam Ellen Vareno). Na enkele opleidingen, variërend van Schoevers tot Middelbaar Frans en de Haagse Kunstacademie, te zijn begonnen maar niet te hebben afgerond, werd ze, mede door toedoen van haar broer Albert, door het toneel gegrepen. Door ziekte kon ze ook de Amsterdamse Toneelschool niet afmaken, maar haar oud-leraar Cor Hermus vroeg haar na de bevrijding toe te treden tot het zojuist door hem opgerichte gezelschap Comedia. In 1945 maakte ze haar toneeldebuut. Het was het begin van een lange en veelzijdige acteercarrière op toneel, televisie en film.

In dit biografische gedeelte van de website wordt aandacht besteed aan enkele belangrijke facetten in het leven van de veelzijdige actrice Ellen Vogel: haar ouders en jeugd, haar gevoel voor taal dat haar met de paplepel werd ingegoten, het verlies van haar beroemde vader Albert Vogel Sr. op 11-jarige leeftijd, haar echtgenoten en zoon, het verloop van haar veelzijdige carrière, haar 21 jaar lange verbintenis aan de Nederlandse Comedie, Aktie Tomaat en de gevolgen daarvan op haar carrière en hoe haar leven daarna veranderde.
 • Vader en moeder Vogel
  Vader Albert Vogel Sr. (1874-1933) en moeder Ellen Buwalda (1890-1985) waren voordrachtskunstenaars.  
 • Taalgevoelig
  Couperus werd Ellen Vogel door haar ouders met de paplepel ingegeven, met het gevolg dat ze op twaalfjarige leeftijd alle boeken van de geliefde schrijver al gelezen had.  
 • Ingrijpende veranderingen
  Het overlijden van Albert Vogel Sr. in 1933 had een enorme invloed op het gezin Vogel. De kinderen konden het verlies niet verwerken, Ellen kreeg een zenuwinzinking. Daarnaast raakte het gezin in financiële nood.  
 • Gegrepen door het toneel
  Na diverse opleidingen te zijn gestart maar niet te hebben afgemaakt wist Ellen Vogel in 1942 dat ze toneelspeelster wilde worden en werd ze toegelaten tot de Amsterdamse Toneelschool.  
 • De eerste grote liefdes
  In 1945 trouwde Ellen Vogel met Hans Tobi. Een jaar later werd zoon Peter Paul geboren. Na de scheiding van Tobi in 1949 trouwde ze met Fons Rademakers. In 1955 gingen ze uit elkaar. Ze zouden altijd goed bevriend blijven nog regelmatig samenwerken.  
 • Het leven van een toneelspeelster
  Het drukke leven van een actrice voor toneel, televisie en film. Veel reizen, hollen en rennen, repeteren en spelen.  
 • Afscheid van een vertrouwde wereld
  Ellen Vogel zette haar voornemen eind jaren zestig om de Nederlandse Comedie te verlaten niet door uit loyaliteit voor gezelschap waar ze al zo lang speelde. Uiteindelijk leidde Aktie Tomaat in 1971 alsnog tot de opheffing van het gezelschap.  
 • Een nieuw begin
  Aktie Tomaat en het opheffen van de Nederlandse Comedie blijken uiteindelijk een nieuwe, succesvolle fase in te luiden in de acteercarrière van Ellen Vogel. Ook vindt zij haar grote liefde in Jimmy Münninghoff.  
 • Eerbetoon
  Ellen Vogel heeft enkele belangrijke vakprijzen gekregen. Ook is er een roos naar haar vernoemd.  
 
Ellen Vogel in De reis naar de groene schaduwen. Foto Maria Austria.
Ellen Vogel in De reis naar de groene schaduwen. Foto Maria Austria.
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030