23|01|1912 - 28|03|1983
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ank van der Moer

N.V. Het Residentie Toneel

Waar is mijn dochter?
Met haar echtgenoot Guus Oster in Waar is mijn dochter? van het Residentie Tooneel in 1943. Fotograaf onbekend. Privécollectie Annemarie Oster.
Aan het eind van de jaren dertig ontstond vanuit het Haagse gezelschap Het Hofstad Tooneel de N.V. Het Residentie Tooneel. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het thuistheater van het gezelschap. Tijdens de bezettingsjaren ging Het Residentie Tooneel door met spelen – uiteraard met een aangepast repertoire. Toen het gezelschap ten faveure van het Deutsches Theater in den Niederlanden uit De Koninklijke Schouwburg – door de bezetter omgedoopt in Stadsschouwburg – werd gezet, verlegde het zijn activiteiten naar de Princesse Schouwburg. Maar zodra de oorlog voorbij was en het Deutsches Theater in den Niederlanden een zachte dood gestorven was, nam Het Residentie Tooneel haar eigen huis weer in bezit – waarbij de oorspronkelijke naam direct in ere werd hersteld.

Ank van der Moer trouwde in 1942 met Guus Oster. Samen met hem verhuisde ze van Amsterdam naar Den Haag en allebei vonden ze een engagement bij Het Residentie Tooneel. Ank van der Moer speelde er haar eerste rol in datzelfde jaar, tevens het jaar waarin haar dochter Annemarie geboren werd. Daarna zou ze, tot in 1944, nog zes andere rollen bij dit gezelschap vertolken. Bovendien schreef ze in deze periode twee toneelstukken die allebei door Het Residentie Tooneel werden uitgevoerd. In respectievelijk 1942 en 1943 schreef zij de stukken Waar is mijn dochter? - een blijspel waarin zij samen met haar echtgenoot optrad - en  Om een half millioen dat zij tevens zelf regisseerde. De actrice heeft zich later vaak moeten verantwoorden voor het feit dat zij doorspeelde tijdens de oorlog. Haar verklaring was eenvoudig: ze kón niet anders dan spelen. Bovendien kwam er tijdens die jaren van bezetting meer publiek op de voorstellingen af dan daarvoor. De behoefte aan afleiding was kennelijk aanwezig.

Hieronder vindt u een overzicht van de zeven stukken van de N.V. Het Residentie Tooneel waarbij Ank van der Moer betrokken was als actrice, schrijfster en regisseur.

 
Ank van der Moer, 1943. Foto: J. Th. Piek . Collectie Theater Instituut Nederland.
Ank van der Moer, 1943. Foto: J. Th. Piek . Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Ank van der Moer
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020