Oost-Nederlandsch Tooneel

Nell Knoop, Albert van Dalsum in Het Chinese landhuis, 1929. Fotograaf onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland. In 1929 kreeg Albert van Dalsum de kans een eigen gezelschap op te richten. Na zijn regie van de expressionistische voorstelling Gas was er onenigheid ontstaan tussen hem en Eduard Verkade, de artistiek leider van Het Vereenigd Tooneel in Amsterdam.
Van Dalsum greep de kans een eigen gezelschap te leiden met beide handen aan, nu zou hij zijn expressionistische ideeën helemaal naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Hij verhuisde naar Arnhem, waar hij de leiding van het Oost-Nederlandsch Tooneel op zich nam. Een groep acteurs volgde hem. Financier Wijnand Frans werd mededirecteur, evenals acteur/regisseur August Defresne.
Frans had de financiën echter veel rooskleuriger voorgesteld dan zij in werkelijkheid waren. In december 1929 was er al een schuld van ƒ 70.000,- en konden de salarissen niet of maar gedeeltelijk worden uitbetaald. In 1930 keerde Van Dalsum, na slechts zes voorstellingen te hebben gemaakt, terug naar Amsterdam. Daar stortte hij zich in een nieuw avontuur, maar nu samen met zijn oude leermeester. Met Eduard Verkade richtte Van Dalsum het Amsterdamsch Tooneel op. Van Dalsum in een interview: "Ik ging terug naar Verkade, maar niet alleen. Nee, ik voelde me verantwoordelijk voor al die mensen, die bij me waren. Tenslotte nam Verkade ons allemaal. Tja, en na een jaar ging hij failliet. Ja, wat een tijd. Toch mooi."
Hieronder een overzicht van de voorstellingen van Van Dalsum bij het Oost-Nederlandsch Tooneel: